Om Oss

Sydskånska Ukrainahjälpen

Om vår förening och lite historia

 

Sydskånska Ukrainahjälpen (SUH) är en ideel förening som bildades hösten 2000 för att hjälpa och stödja människor i nöd, framföralt barn, gamla och handikappade i Ukraina. Hjälpen består av insamling av kläder, skor, husgeråd, möbler, sänglinne, medicinsk utrustning m.m . Allt sorteras, packas, lastas, transporteras och delas ut på plats.

 

 

Vi har som policy att allt som lämnas till oss inte säljs i Ukraina utan delas ut till behövande.

 

 

Första transporten gick vintern 2000. Varje år har vi därefter skickat 3-5 transporter.

 

 

Samarbetspartner i Ukraina:

 

”Dobrodij” i staden Borispol, 3,5 mil sydost om huvudstaden Kiev var första organisationen som vi började arbeta med i Ukraina. Denna organisation har tagit hand om 350 fattiga familjer, hjälpt mer än 200 handikappade, diabetes förening, barn dagis för föräldralösa barn.

 

Tillsammans med ”Dobrodij” utrustade vi lekrum på barnavdelningen på ett sjukhus. Med hjälp av sponsorer/givare renoverade vi sedan hela barnavdelningen. Rehabiliteringscentrat på sjukhuset fick rullatorer och rullstolar och vårdavdelningen utrustades med sjuksängar.

 

Ett äldreboende i byn Revne, som ligger 3 mil norr om Borispol, blev utrustat med möbler, husgeråd, kyl- och frysskåp, tvättmaskin m.m. De fick också rullstollar, rullatorer och cyklar till handikappade.

 

Flera barndagis, barnhem, skolor och yrkesskolor fick möbler, sportutrustning m.m.

 

För sex år sedan öppnades i Borispol det första LSS-dagcentrat som döptes till ”Vårt hem” med förebild från svenska dagcenter.

 

RID i Kiev är en organisation för handikappade som bildades av föräldrar och som vi regelbundet har hjälpt med förnödeheter. Deras representanter har besökt Sverige och vi har ordnat utställning med försäljning av deras arbete. Tyvärr har deras aktiviteter tillfälligt upphört då de är utan lokal.

 

Röda Korset i Ternopil i västra Ukraina började vi samarbeta med då de hade stora översvämningar. Vi skickade många rullstolar, rullatorer och flera andra hjälpmedel för att de skulle öppna ett center för utlåning. Röda Korset håller räddningskurser och vi har kunnat skicka två livräddningsdockor till deras utbildningar. Flera sjukhus fick sjuksängar och rustades upp med möbler, flera skolor har fått skolbänkar och stolar. På sjukhuset i Ternopil öppnades några rum för vård av människor som inte har råd att betala för vården. Vi har varit delaktiga i att hjälpa flyktingar först från Krim och sedan från östra Ukraina.

 

”Vår Familj” är en frivilligorganisation för ca 4000 adoptiv- och fosterhem från hela Ukraina med huvudkontor i staden Lvov. Vi har skickat bland annat mycket barnkläder, leksaker och utrustning till familjehemmen.

 

”Together Into the Future” i Kiev är en organisation som stödjer många människor i nöd. I somras 2014 hjälpte vi organisationen att öppna ett sommarläger för flyktingars barn från östra Uktraina och Krim. bild

 

Kulturutbyte:

 

Utöver humanitär hjälp har vi också engagerat oss i kulturutbyte med Ukraina. Med kulturutbyte följer en värdefull kunskap mellan Ukraina och Sverige och detta ger i förlängningen en som vi hoppas god relation och förståelse för varandra och framtiden.

 

Dansgrupp ”Glädje” från Borispol uppträdde några år på Palmfestivalen i Trelleborg och

på olika platser i Skåne samt i Köpenhamn. Ungdomarna spred en positivism och

fängslade publiken. Vi ordnade en utställning och försäljning av barns konst från

Kulturskolan i Borispol.

 

”Pavlo Chubinsky-kören” är en mycket berömd a Capella kör som uppträdde i olika

kyrkor i Trelleborg, Lund och Malmö samt i Köpenhamn.

 

”Ternopils solrosor” var en dans- och sånggrupp från Ekonomihögskolan i Ternopil som uppträdde under firandet av ”Trelleborg till 1000”.

 

Igor Korchmarjuk en handikappad konstnär och fotograf Viktor Spivak, båda från Borispol, har haft utställningar och försäljningar av sina alster.

 

Vi samarbetar med ”Ukrainska Alliansen i Sverige” och tillsammans ordnade vi utställning av Ukrainska folkdräkter och Viktor Spivaks fotokonst med temat ”Mitt Ukraina” och ”Mina hästar” i Göteborg. Vi har också deltagit 2014 i bokmässa i Göteborg och planerarar utställningen ”Sverige sett med ukrainaska ögon” av Viktor Spivak på bokmässan år 2015.

 

 

Copyright © All Rights Reserved

"Jag vill inte leva i den värld där vi inte hjälper varandra.

Inte bara de människor som är nära oss, men vem som helst som behöver en hjälpande hand.

Jag kan inte ändra sättet någon annan tanker på, eller vad de väljer att göra, men jag kan göra min bit."

― Charles de Lint